Lisansüstü Öğrencilerimiz İçin Önemli Bilgiler
2 Ekim 2020 | 20:48

Aşağıdaki bilgilendirme; lisansüstü öğrencilerimizin sık sordukları sorulara istinaden oluşturulmuştur. Ders kaydını yapmadan önce aşağıdaki bilgilendirmeleri okumanız önemle rica olunur.

İlk defa ders kaydı yapacak olan yeni kayıt öğrenciler (yüksek lisans ve doktora) için
-Programa yeni başlayacak olanların danışmanlığını, danışmanları atanana kadar bilim dalı başkanı yapmaktadır.
- Öncelikle programın zorunlu dersleri alınmalıdır.
- Derslerden birinin “Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Etik” olması gerekmektedir (yüksek lisansta alınmış ise doktorada alınmasına gerek yoktur).
- Bir dönemde en az 30 AKTS, en fazla 40 AKTS ders alınabilir.

Ders aşamasında olup henüz tez aşamasına geçmemiş ve danışmanı atanmış olan yüksek lisans
öğrencileri için;
1. 30 AKTS Ders
2. Kendi danışmanları adına açılmış olan “Yüksek Lisans Tezine Hazırlık”
3. “Seminer” dersini seçmeleri gerekmektedir.

Yüksek Lisans ders dönemini bitirenler için
1. Kendi danışmanları adına açılmış olan “Yüksek Lisans Tez Çalışması” seçmeleri
gerekmektedir.
Ders aşamasında olup henüz tez aşamasına geçmemiş ve danışmanı atanmış olan doktora
öğrencileri için;
1. 30 AKTS ders
2. Kendi danışmanları adına açılmış olan “Doktora Tezine Hazırlık”
3. “Seminer” dersini seçmeleri gerekmektedir (seminer dersi 2. yarıyıldan itibaren
seçilebilir).

Doktora ders dönemini bitirip henüz yeterlik sınavına girmemiş olanlar için
1. En erken 3. Yarıyıl, en geç 5. Yarıyıl “Yeterlik Sınavı “
2. Kendi danışmanları adına açılmış olan “Doktora Tezine Hazırlık” seçilmelidir.
Doktora ders dönemini bitirip yeterlik sınavını geçmiş olanlar için
1. Kendi danışmanları adına açılmış olan “Doktora Tez Çalışması” seçilmelidir.

ÖNEMLİ!!
* “Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Etik” dersi Yüksek lisans programlarında zorunludur. Yüksek
lisansta bu dersi alan öğrenci doktora programında almak zorunda değildir.
* Danışman ataması yapılmayan öğrenciler Tez Hazırlık, Tez Çalışması, Yeterlik, Seminer, Dönem Projesi derslerine kayıt yaptıramaz.
*Yüksek Lisans Tez Çalışması/Doktora Tez Çalışması ile Yüksek Lisans Tezine Hazırlık/Doktora Dersine Hazırlık Dersleri birbirine karıştırılmamalıdır. Tez Çalışması, ders dönemini bitiren yüksek lisans ve doktora öğrencileri tarafından seçilmektedir. Tez Hazırlık Dersi ise, henüz ders aşamasında olan ve danışmanı atanan yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin seçmesi gereken bir derstir.
*Eğitim dersleri Eğitim Ortak Programı başlığı altından seçilmelidir. Eğitim derslerinin ders programı Eğitim Bilimleri Enstitüsünün sayfasında ilan edilmektedir.
* Tezli yüksek lisans programının azami süresi 6 yarıyıl, doktora programının ise 12 yarıyıldır. Bu süreler içinde lisansüstü eğitimini tamamlayamayan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir. Yüksek lisans ve doktora programlarında derslerin dört dönemde tamamlanması gerekmektedir.
*Bilimsel Hazırlıkta olan öğrencilerin Yüksek Lisans ve Doktora derslerini seçmemeleri ve bilimsel hazırlık derslerini iki dönemde tamamlamaları gerekmektedir. Bu süre sonunda
başarılı olamayan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir. Öğrencinin bilimsel hazırlık programı ile ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için asgari CC başarı şartını yerine getirmesi gerekir.